BRONS BIJ “DE VLAAMSE TUINAANNEMER” 2020-2021 25/03/2021

Voor de achtste keer op rij vallen we in de prijzen van de wedstrijd “De Vlaamse Tuinaannemer” en hier zijn we ontzettend blij mee. Voor de editie van 2020-2021 werd een recent project uit Opglabbeek, dat we volledig uitvoerden van ontwerp tot aanleg, bekroond met brons.

Bekijk hier meer foto’s van deze toptuin en we nodigen u graag uit om onderstaand artikel uit de brochure van “De Vlaamse Tuinaannemer” te lezen.

INSTAPKLARE FAMILIETUIN

Toen de eigenaars van een perceel in Opglabbeek hun nieuwbouwproject opstartten, hadden ze nooit gehoopt hun tuin gelijktijdig in gebruik te kunnen nemen. Tuinaannemer Bart Janssen liet zich niet afschrikken en zette in de tuin de puntjes op de i vooraleer de eigenaars hun nieuwe woning betraden.

Duurzaamheid primeert

Langs de nieuwbouwwoning loopt een brede oprit in duurzame kleiklinkers tot aan de carport. Langszij houden betonnen keerwanden het hoogteverschil met de buren in stand. Achter de woning ligt een eigentijdse tuin met breed gazon, tuinserre, moestuinbakken en kippenren. Warme houttinten geven het geheel cachet en standing. Zo zijn de tuinberging en tuinwand langs de woning afgewerkt met Thermowood en scharrelen de kippen achter een kastanjehouten afsluiting. Zowel de serre als het tuinhuis kregen een handig waterpunt.

Op diverse plekken is verlichting voorzien. De moestuinbakken zijn eigen fabricaat. Bart recycleerde hiervoor de betonplaten van een oude berging en omkleedde ze met hazelaar vlechtmatten. Achter de woning beschikken de eigenaars over twee ruime terrassen in graniet. Een vuurhaard mag er voor extra warmte en gezelligheid zorgen, al kreeg het overdekte terras ook infrarood terrasverwarming toebedeeld. Langszij zorgt een beukenhaag voor beschutting en privacy.

Vlindervriendelijk

Achterin de tuin wordt datzelfde verwacht van een rij geleide moeraseiken op stam. Een bloemenperk met lavendel en bloeiende vaste planten naast de woning lokt veel vlinders en insecten naar de tuin. In het gazon staan een appel- en kersenboom. Hun takken zullen zich op termijn verder spreiden en zorgen voor schaduw en beschutting. Hun absolute meerwaarde tonen ze met stemmige bloesems in het voorjaar en gezond eigen fruit in zomer en najaar.

 

Een opvallende verschijning in deze onderhoudsvriendelijke tuin is een kleurrijke oude caravan die later het speelterrein wordt van de kleinkinderen. Bart maakte hier bewust de keuze voor duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen. De eigenaars kregen vanaf dag één volop buitenruimte om te klussen en te genieten op hun nieuwe thuisadres.

Deze tuin won brons in de categorie ‘kleine tuinen’ in de wedstrijd van de ‘Vlaamse tuinaannemer 2020-2021’.

lees verder